Curățare mașină de spălat rufe cu oțet și bicarbonat - 6 trucuri de curatare eficientă

Curățare mașină de spălat rufe cu oțet și bicarbonat - 6 trucuri de curatare eficientă

Cum să ai grijă de mașina de spălat rufe?


Ne bucurăm că ați ajuns pe MisterTools.ro, unul din cele mai mari site-uri de scule si unelte din Romania!
Cum să cureți mașina de spălat rufe cu bicarbonat și oțet este unul din acele trucuri de curățenie la care e posibil să nu te gândești, până în momentul în care mașina de spălat emană un miros neplăcut. Tocmai mașina de spălat are nevoie să fie spălată!

 

Metoda 1 de curățare a mașinii de rufe – cu impact pe termen lung

Această metodă de curățare ar trebui aplicată la o frecvență de 2 – 4 luni, în funcție de volumul hainelor spălate și de murdărie.
•    Aveți nevoie de toate uneltele ( 2 sau 3 lavete, un burete, o periuță de dinți și mănuși de protecție
•    1-2 căni de bicarbonat
Pasul 1 – Luați bicarbonatul de sodiu
Cantitatea de 1 sau 2 căni, depinde de mărimea mașinii de spălat. Introduceți-l direct în tamburul mașinii de spălat rufe sau în sertar, în funcție de modelul mașinii.
Pasul 2 – Porniți programul de spălare lungă cu apă fierbinte
Deși procesul va dura mai mult, acesta este cel mai bun mod de a obține eficiență maximă de la bicarbonatul de sodiu. O spălare cu apă fierbinte pentru o perioadă lungă de timp va elimina toată murdăria și mirosurile în profunzime și va dura pe termen lung. 
Pasul 3 – Folosește oțetul, 1 sau 2 căni, tot în funcție de mărimea mașinii. 
Amestecă oțetul cu 10 picături de uleiuri esențiale. Cel mai recomandat este uleiul de lavandă. Toarnă amestecul în sertar sau direct în tambur. 
Porniți din nou același ciclu de spălare. Oțetul va îndepărta restul murdăriei din mașină, care au rămas în urma procesului de curățare prin efectul spumei bicarbonatului de sodiu.
ATENȚIE: este important să rulați aceste două cicluri separate dacă doriți o curățare în profunzime, care să dureze. Ciclul lung și fierbinte separat este esențial pentru a vă asigura că mașina de rufe va fi golită de orice murdărie, depuneri și impurități.
Pasul 4 – Uscați mașina de rufe
După al doilea ciclu de spălare, cu lavetele trebuie să ștergeți tamburul, ușa și sertarul de detergent pentru a rămâne uscate. Lasă ușa mașinii deschisă.

 

 

Metoda 2 de curățare a mașinii de rufe – curățare rapidă cu efect pe termen scurt

Această metodă este cea mai bună pentru îndepărtarea murdăriei care s-a acumulat după o spălare cu haine noroioase sau de adidași care au avut pământ mult în crestele tălpii. 
Pasul 1 – Amestecați oțetul cu bicarbonatul
ATENȚIE: când le veți amestesca se va produce efectul „exploziv” prin care se produce spumă. Trebuie să aveți un o găleată suficient de mare ca să nu dea compoziția peste. Fiți atenți să nu vă sară în ochi.
Pasul 2 – Curățare elemente
După ce ați pregătit amestecul, frecați cu o lavetă interiorul tamburului și ușa. Garnitura ușii și sertarul de detergent frecați-l cu periuța de dinți. Purtați mănușile când faceți asta pentru a preveni infectarea cu bacterii.
Pasul 3 – Rulați un ciclu de spălare fierbinte
Turnați compoziția în sertarul pentru detergent și/sau în tamburul mașinii și porniți obligatoriu ciclul de spălare lung, cu apă fierbinte.
Pasul 4 – Uscarea mașinii
După ciclul de spălare, luați lavete uscate și ștergeți cuva, tamburul, ușa, garnitura și sertarul pentru detergent.

 

 

Metoda 3 de curățare a mașinii de spălat rufe

Această metodă este eficientă dacă este aplicată cu o frecvență de 2 – 4 luni.
•     Aveți nevoie de toate uneltele ( lavete, un burete, o periuță de dinți și mănuși de protecție )
•    2 căni oțet alb
•    ½ cană de bicarbonat de sodiu
•    Apă caldă
Pasul 1 – Pregătiți soluția de curățare
Amestecați bicarbonatul de sodiu cu oțetul, într-un recipient deschis pentru a evita formarea excesivă a spumei.
Pasul 2 – Curățarea sertarului de detergent, ușă, garnituri
Folosiți mănuși de protecție și scoateți mașina din priză.
Îndepărtați sertarul și curățați-l cu oțet, pentru a înlătura reziduurile de detergent sau balsam. Cu periuța de dinți spălați garnitura ușii. Ușa o puteți spăla cu lavetele. 
Pasul 3 – Adaugă soluția în tambur
Amestecul de oțet cu bicarbonat se toarnă în tamburul mașinii de spălat.
Adauga solutia de otet cu bicarbonat in tambur pentru curatarea masinii de spalat rufe
Pasul 4 – pornire ciclu de spălare la temperatură înaltă
Selectați programul de spălare potrivit cu temperatura înaltă și lăsați mașina să ruleze. Nu puneți haine în interior. Anumite mașini de spălat au programe de curățare a tamburului. Setați un astfel de program dacă aveți o astfel de mașină. 

 

Metoda 4 de curățare a mașinii de spălat rufe cu oțet și bicarbonat

Ai nevoie de uneltele de curățare și de:
•    O cană de oțet alb
•    O cană de bicarbonat de sodiu
•    O cană cu apă caldă
Pasul 1 – Compoziția
Într-un bol sau o găleată amestecă oțetul cu bicarbonatul de sodiu. Adaugă treptat apa caldă și amestecă până când vei obține o pastă omogenă. Să nu rămână cocoloașe.
Pasul 2 – Aplicarea soluției pe tambur
După ce ai scos mașina din priză, șterge tamburul cu o lavetă pentru a îndepărta murdăria și scamele. Pune soluție uniform pe interiorul tamburului și în fiecare colțișor, chiar și unde este mai greu de ajuns. Puneți oțet și în compartimentul pentru balsam.
Pasul 3 – Pornește ciclul de spălare
La o temperatură de 60 – 90 grade, pornește mașina de spălat, fără rufe la interior. La finalul ciclului soluția va fi îndepărtată complet. Uscați interiorul mașinii și sertarul cu lavete. Lăsați ușa deschisă pentru uscare completă.

 

Metoda 5 de curățare a mașinii de spălat rufe cu oțet și bicarbonat

Această metodă durează aproximativ 2 ore.
•    Ai nevoie de toate uneltele ( lavete, un burete, o periuță de dinți și mănuși de protecție )
 și:
•    1 l de oțet
•    200 – 250 g bicarbonat de sodiu
•    1 – 2 l apă
Pasul 1 – deconectează mașina de spălat
De fiecare dată, deconectează mașina de spălat de la curentul electric și folosește mănușile de protecție.
Pasul 2 – curăță tava de detergent sau balsam
Tava de detergent curatata cu otet si bicarbonat de sodiu

Scoate tava pentru detergent și spal-o separat. De obicei rămâne în ea reziduuri de detergent sau balsam, ceea ce creează un mediu propice pentru bacterii urât mirositoare. Clătește-o bine cu apă caldă și pune bicarbonat de sodiu și freacă toate colțurile. Curăță și locul unde stă tava în mașină.
Pasul 3 – Curăță garnitura ușii
Curatare garnitura masina de spalat rufe 

Deschide ușa și curăță cu o lavetă exteriorul și pliurile garniturii. Dacă vezi urme de mucegai, asigură-te că le înlături complet.
Pasul 4 – Curăță Tamburul
Curatare tambur masina de spalat rufe

Pentru tambur ai două opțiuni:
-    Poți folosi programul de curățare automată dacă mașina are această opțiune
-    Poți face curățare manuală
Pentru curățarea manuală toarnă o jumătate de litru de oțet alb direct în tambur și adaugă o cană de bicarbonat de sodiu. Pornește mașina pe ciclul de spălare lung cu apă fiebinte , fără rufe înăuntru.
Oțetul și bicarbonatul vor îndepărta calcarul și vor neutraliza mirosurile.
Pasul 5 - Curăță filtrul de scame
Curatare filtru masina de spalat rufe
Curatare filtru masina de spalat rufe cu otet si bicarbonat de sodiu


Filtrul de scame este destul de neglijat. Asta poate duce la defecțiuni sau mirosuri neplăcute. Înainte de a deschide filtrul, pregătește un recipient și un prosop pentru a strânge apa ce va curge din filtru. Apoi deschide capacul cu grijă. Curăță-l bine de scame, holșuruburi sau monede ce le vei găsi. Curăță filtrul sub jet de apă. Dacă e foarte murdar îl poți lăsa la înmuiat în apă cu oțet după care îl clătiți cu apă curată.
Pasul 6 – Curăță furtunurile de alimentare
Deșurubează-le cu grijă. E posibil să ai nevoie de o cheie specială pentru a le desface cu grijă. În nici un caz nu le forța pentru a preveni crăparea. Pune-le la înmuiat timp de 20 – 3- minute într-un lighean cu apă caldă și oțet. Apoi clătește-le în apă curată.
Pasul 7 – Curăță exteriorul mașinii
Curatare exterior masina de spalat rufe cu otet si bicarbonat

Șterge exteriorul mașinii cu lavete uscate și curate. Fă asta după ce ai deconectat mașina de la curentul electric. Asta va preveni electrocutarea în cazul în care priza de pământ nu funcționează în parametrii.
Acum, mașina ta este ca nouă!

 

Metoda 6 de curățare a mașinii de spălat rufe cu oțet și bicarbonat

•    Ai nevoie de toate sculele (lavete, un burete, o periuță de dinți și mănuși de protecție)
•    Oțet alb
•    Detergent de vase
•    Ulei esențial
•    Pulverizator
Pasul 1 – Pregătește soluția
Fă un amestec de 50/50 oțet alb și detergent de vase. Adaugă 10 picături de ulei esențial de lavandă. Pune soluția într-un pulverizator.
Pasul 2 – Curăță ușa
Pulverizează puțin pe partea de sticlă a ușii pe interior și exterior. Apoi cu o lavetă microfibră șterge rapid acea zonă.
Pasul 3 – Curăță garnitura ușii
Pulverizează soluția pe garnitura de cauciuc din jurul ușii și freca bine și vei șterge cu laveta sau cu un burete. 
Pasul 4 – Curăță tava pentru detergent
Scoate tava, spal-o și clătește-o în apă călduță. Pulverizează soluția pe care ai făcut-o și freacă cu periuța de dinți. După aceea o vei clăti bine și o vei șterge pentru a rămâne uscată.
Pasul 5 – Curățare filtru
Deci, pe partea de jos a mașinilor de spălat cu încărcare frontală vei găsi adesea o ușă de acces care are un filtru în interior. Este un tub de cauciuc pe care îl poți scoate. Vei lua un recipient din plastic pentru a drena apa. Deci, scoți dopul și lași apa să se scurgă. De obicei există și puțină mizerie acolo! Trebuie să îndepărtezi acea murdărie și reziduuri. Lasă toată apa să se scurgă. Când nu mai rămâne apă, poți pune dopul la loc și introduci tubul în locul corect. Acum poți desface filtrul în sine, rotind-l într-un sens contrar acelor de ceasornic. Pune un prosop pe fundul mașinii pentru a capta orice apă reziduală care ar mai putea fi acolo. După ce-l vei scoate vei observa multă murdărie, reziduuri, fibre, păr și tot felul de mizerie. Ceea ce vei face este să îndepărtezi toată acea murdărie, mizerie și reziduuri. Vei lua soluția pe care am făcut-o, cu detergent de vase și oțet, și o vei pulveriza pe tot filtrul. Apoi vei peria cu o periuță de dinți veche, iar când ai terminat, o vei clăti complet. După ce este curat și uscat, poți să-l atașezi la loc, rotindu-l în sensul acelor de ceasornic, asigurându-te că este fixat bine. Apoi curăță ușa de acces și poți să o închizi. Și gata! Trebuie să faci asta o dată la 2 sau 4 luni. Depinde câte haine speli sau cât sunt de murdare. 

 

 

BONUS: Trucuri pentru întreținerea, deodorizarea și curățarea mașinii de rufe cu oțet și bicarbonat.

Acum ai acest bonus cu efecte pe termen lung asupra mașinii de spălat rufe.

Cum să întreții mașina de spălat rufe și să rămână curată?

•    Spațiul în care este situată mașina trebuie să fie bine aerisită. Dacă ai un spațiu mic, lasă ușa de la încăpere deschisă între ciclurile de spălare, pentru mai mult flux de aer.
•    După spălarea hainelor, lăsați ușa mașinii deschisă pentru a se usca complet. Nu se vor mai dezvolta bacterii sau mucegai.
•    Ștergeți mai des garnitura ușii, să nu rămână umedă mult timp
•    După spălările hainelor mai murdare, curățați filtrul.
•    Dacă speli zilnic sau la două zile haine, mirosurile nu vor mai apărea pentru că bacteriilr nu mai au timp să se dezvolte.
•    Când folosiți soluții de curățare cu oțet și detergent, puneți și 5 – 10 picături de ulei esențial.

 

Care sunt pașii corecți pentru a curăța mașina de spălat rufe?

1.    ATENȚIE! Întotdeauna trebuie să scoți mașina din priză. Înainte de a începe să o cureți, trebuie să te asiguri că este oprită corect și deconectată de la curentul electric. Procesul de curățare implică faptul de a pune mâna pe elemente umede. În felul acesta nu te expui riscului de electrocutare, în caz că priza de pământ ( împământarea ) nu funcționează corespunzător. 
2.    Aduci toate uneltele la un loc să ai totul pregătit.
3.    Prepari soluția de curățare.
4.    Folosiți întotdeauna mănuși de protecție! Nu uitați că lucrați într-un loc infestat de bacterii.
5.    Începi curățarea în ordine, pentru fiecare element al mașinii de rufe.

6 soluții de curățare pentru mașina de rufe și pașii de lucru


 

De ce să cureți mașina de spălat rufe cu oțet și bicarbonat?

Motivul este serios. În timp se depune calcar din apă. Pe lângă asta se dezvoltă germeni, bacterii, microbi, mucegai și ciuperci urât mirositoare. De ce se întâmplă asta?
De la spălatul regulat al hainelor transpirate, așternuturi murdare, prosoape, lenjerie intimă, șosete, adidași și lista poate continua. Deci mașina muncește de fiecare dată când este pornită pentru a se lupta cu murdăria. În cele din urmă, mașina de spălat are nevoie să fie spălată!
Există uneori asocierea greșită între „mașina de spălat” și „auto-spălare”. Acest lucru nu este real, la fel cum ne se aplică nici în cazul nostru. Dacă spălăm geamurile, nu înseamnă că și noi vom fi curați la final de zi. Din contră, vom avea nevoie să ne spălăm. Așadar, mașina de spălat rufe are nevoie în mod regulat să fie întreținută, curățată și deodorizată.


Care sunt semnele că mașina de rufe trebuie curățată?

Există 5 semne principale:

1.    Mașina de rufe emană un miros neplăcut. Când o deschizi vei simți miros de mucegai sau acel miros specific de rufe umede. Acest miros apare chiar și după ce ai terminat de spălat rufe. 
2.    Rețineri de detergent și de murdărie. Vei observa că detergentul nu se dizolvă complet. Poate găsești pe haine reziduuri. Asta indică posibilitatea ca mașina de rufe să aibă depuneri de detergent sau de calcar.
3.    Spălare precară a rufelor. Rufele nu mai sunt la fel de bine spălate ca înainte.
4.    Reziduuri de calcar și depuneri vizibile. Acestea apar pe garniturile de la ușa cuvei sau în compartimentul de detergent
5.    Blocaj la scurgerea apei. Apa nu se mai drenează total și rămâne în mașină după un ciclu de spălare, ceea ce indică acumulare de bacterii sau murdărie în pompa de drenaj sau în furtunuri.

 

Ce unelte și produse sunt necesare pentru a curăța mașina de rufe cu oțet și bicarbonat?

Unelte necesare pentru curatare masina de spalat rufe cu otet si bicarbonat
În cazul în care doriți să cumpărați scule pentru întreținerea diferitelor echipamente de acasă, nu exitați să căutați în cele peste 22000 de produse din magazinul nostru. Aici găsiți TRUSE SCULE, SCULE CHEI SAU DIFERITE SCULE DE MANA.

Unelte:
•    2 sau 3 lavete
•    Un burete
•    O periuță de dinți
•    Mănuși de protecție
Consumabile:
•    1 l oțet alb
•    Bicarbonat de sodiu
•    1-2 l apă

Aceste 6 metode de spălare a mașinii de spălat rufe sunt eficiente și deloc costisitoare. Totuși, nu ezitați să folosiți și produse dedicate pentru curățarea mașinilor de spălat.
De ce este folosită curățarea pe bază de oțet și bicarbonat?
Atât oțetul cât și bicarbonatul au proprietăți antimicrobiene, antifungice și antibacteriene, eradicând problema din rădăcină. Aceste soluții nu acoperă mirosurile mascându-le și le îndepărtează.
Oțetul ajută la îndepărtarea reziduurilor de săpun și a calcarului acumulat.
Acum știți cum să curățați, să deodorizați și să întrețineți mașina de spălat!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!