Directia de montare a parchetului laminat

Directia de montare a parchetului laminat
Parchetul se montează pe trei direcții: orizontală (pe lățime), verticală (pe lungime) și în diagonală. Direcția de montare a parchetului laminat are cele mai bune rezultate când se montează în aceeași direcție cu sursa principală de lumină dintr-o cameră și pe aceeași linie cu intrarea cel mai frecvent utilizată. Dacă sunt mai multe uși și ferestre, puteți opta pentru direcția cea mai ușoară de instalat.
 

Cum stabilești direcția de montare a parchetului laminat?

Când sunteți ghidați de lumină, montare verticală ( pe lungime )
Această metodă de montaj estompează vizibilitatea rosturilor și a eventualelor imperfecțiuni, oferind un aspect uniform și echilibrat. Se folosește pentru sentimentul de spațiu deschis și continuitate.

Montare verticala după lumina soarelui


Când vrei să creezi impact prin umbră - montaj orizontal ( pe lățime )

Această metodă se folosește la spațiile înguste pentru a da sentimentul de lățime dar și la spațiile mari pentru a scoate în evidență prin umbre formele parchetului scoțând mai tare în evidență aspectul său natural.

Montare parchet orizontala



Montaj în diagonală - când vrei să creezi efect de contrast cu conturul și restul încăperilor

Ce văd oamenii când intră în cameră? Unde îi duce podeaua? Un hol îngust, de exemplu, poate fi făcut să pară semnificativ mai lung prin așezarea parchetului pe lungime. Pe de altă parte, așezarea podelei pe transversal face ca spațiul să pară mai scurt, dar mai larg.

 

Montaj pe diagonala a parchetului melaminat



Montaj parchet în încăperi înguste
Parchetul așezat pe lățime va face camerele înguste să pară mai largi, permițându-vă să evitați un efect de încadrare. Încercați să nu utilizați culori închise pe podele și pereți, deoarece acest lucru va face o cameră să se simtă mai mică.
În camere scurte
Adaugă un sentiment de profunzime unei încăperi scurte instalând parchetul pe lungime. Doriți să creșteți efectul? Apoi asigurați-vă că veți combina o podea de culoare deschisă cu pereți mai întunecați pentru a adăuga un plus de adâncime.
1.    Montaj pe orizontală = lățime
Dacă aveți de montat parchet pe un hol îngust, plăcile montate pe orizontală vor face ca suprafața să pară mai largă. Așa veți evita să aveți o fâșie îngustă în una din părți dacă unghiul holului nu este drept sau dacă nu există simetrie. E adevărat că vizual nu arată la fel de bine ca montajul pe lungime, dar înainte de a lua decizia cea mai bună, măsurați lățimea plăcilor și încadrarea acestora pe suprafața de lucru. 
ATENȚIE: dacă montați parchetul pe verticală (lungime), va fi creată impresia de spațiu mic. Acest lucru se amplifică și mai tare de culorile închise.

2.    Montaj vertical = lungime
Dacă aveți o cameră scurtă și doriți să creați sentimentul de profunzime, montați parchetul pe lungime. Ca să amplificați efectul de profunzime a camerei, folosiți o culoare deschisă la parchet și pereți de culoare mai închisă. 

3.    Montaj în diagonală. Pentru a amenaja o încăpere foarte mică cu un efort minim sau cu costuri reduse, puteți opta pentru parchet montat în diagonală, la un unghi de 45 de grade. De obicei acest artificiu este o mirare pentru ochi, deoarece montajul pe diagonală nu este prea des întâlnit. Dacă montați parchetul la 20 grade diagonală, pardoseala ajută și la legarea vizuală a peretelui de unul din altă cameră, creând efectul de unificare. Aceasta va da impresia de deschidere a spațiilor.

 

Ce scule sunt necesare pentru montarea corectă a parchetului?

În magazinul de scule și unelte mistertools.ro găsești tot ce ai nevoie. Înainte de a începe să montezi parchetul, asigură-te că dispui de aceste SCULE DE MANA:

Unelte de măsurare:

Ruletă 3m și o Ruletă de 8m. Ruleta mai scurtă te va ajuta să măsori zona de tăiere a plăcilor de parchet. Ruleta mai lungă te va ajuta la măsurătorile spațiilor. 
Ruleta de 3 m Vorel Ruleta 8 m YATO



Creion de tâmplărie pentru marcarea tăieturilor. Nu este indicat markerul permanent din cauză că e greu de șters dacă greșești trasarea.

Echer (vinclu) pentru trasarea unghiurilor drepte.

 

Unelte pentru tăiere

Fierăstrău pendular  sau alt Aparat de taiat parchet – pentru tăierea precisă a plăcilor de parchet.

Ochelari de protecție și mască
Cutter – pentru tăierea foliei de izolare sau a plintei autoadezive.

Creion de tamplarie rosu hb Echer tamplarie din aluminiu 250mm  Fierastrau pendular BORMANN PRO 600W Apareat de taiat parchet YATO 12x210mm
 

Unelte pentru montaj și ajustare:

Distanțiere – pentru păstrarea rosturilor de dilatare (8-15 mm față de pereți).
Bară de tragere (cuișoare de tragere) – pentru a îmbina ultimele plăci de parchet lângă perete.
Ciocane din cauciuc și metalice – pentru a fixa plăcile 
Bandă adezivă – pentru fixarea foliei de izolare.
Unelte pentru fixarea și finisarea plintelor:
Bormașină cu acumulator  – pentru prinderea plintelor din lemn.
Pistol Silicon sau adeziv pentru plinte – dacă se montează fără cuie.

Ciocan de zidarie cu mane din fibra de sticla Banda adeziva din hartie   Bormasina cu acumulator Pistol silicon

Pașii de montaj a parchetului

După ce te-ai asigurat că dispui de sculele și uneltele necesare, verifică starea șapei, trebuie să fie plană și curată. În cazul unei distanțe de 1m între punctele măsurate, se recomandă o abatere de maxim 3mm. 
Șapa trebuie să fie compactă, fără zone nisipoase. Aspirați toată suprafața.

 

Condiții de lucru sugerate

Fiecare producător sugerează temperatura de lucru. Fă-ți obiceiul să citești toate indicațiile producătorului și respectă-le. Nu apela la „scurtături”, pentru că s-ar putea să strici lucrarea.
Temperatura aerului trebuie să fie de minim 18°C 
Temperatura suprafeţei solului de minim 15°C
Este recomandat ca pachetele cu parchet să stea la temperatura camerelor în care va fi instalat cel puțin 24 de ore înainte de montaj pentru a se dilata corect.

 

Montajul foliei de protecție

Folia de izolare de sub parchet are multe beneficii: împiedică deteriorarea parchetului, infiltrațiile, absorbirea umidității, elimină micile diferențe de nivel, absoarbe tensiunea pusă pe plăci, atenuează zgomotul și îmbunătățește conforul termic. Folia care se pune sub parchet este din polietilena expandata (PEE) și are rolul de a asigura montarea corectă a parchetului când suprafața suport are mici denivelări. Totodată, amortizează pașii, vibrațiile si presiunea exercitată de mobilier.
Cel mai indicat este ca la îmbinări, folia să fie lipită cu bandă adezivă.
În caz că se degradează parchetul, montajul foliei te ajută să nu-ți pierzi garanția.
Montarea parchetului – cum începi?
1.    Verifică dacă există plăci deteriorate pentru a le înlătura.
2.    Identificați elementele lambă și uluc.
3.    După ce ați stabilit direcția de montaj potrivită pentru cameră, montați distanțierele față de primul perete.
4.    Îmbinaţi plăcile introducând placa nouă ce trebuie montată în mod oblic, din partea de sus, în mecanismul de prindere al plăcii montate şi apoi apăsaţi până când ajunge în poziţie orizontală pe suportul de pardoseală. Este foarte important ca îmbinarea să fie perfectă. Un mic defect de îmbinare, chiar și cât un fir de păr, vă poate provoca necazuri la următoarele plăci. 
5.    Măsurați și marcați pentru tăiere ultima placă din rând. Fiți atenți să o marcați în partea corectă. Dacă nu tăiați bine, placa nu va mai putea fi folosită pe acel rând.


Puteți face îmbinarea plăcilor în două moduri: 
1.    Îmbinați întregul rând prim îmbinarea la capete, după care introduceți rândul în mod oblic. Dacă aveți încă un ajutor, va fi mult mai ușor. După ce ați introdus lamba în uluc în mod oblic, apăsați în jos ușor, și cu mișcări sus-jos, plăcile se vor îmbina perfect, fără efort și fără bătaie.
2.    Îmbinați placă cu placă. Îmbinați placa cu rândul deja montat apoi introduceți lamba in ulucul rândului și mișcați ușor sus-jos până când se îmbină bine. Apoi, folosiți un ciocan și o altă bucată de parchet scurtă, pentru a bate placa în capul ei, până se îmbina cu prima. La această metodă, folosiți un ciocan metalic, nu de cauciuc și cu bătăi ferme, controlați ca placa să fie poziționată corect la îmbinare. 
Procedeul de montaj se repetă la fiecare rând până la ultimul. La ultimul rând va fi nevoie să folosiți bara de tragere sau cuișoare de tragere pentru îmbinarea plăcilor de lângă perete.

Montajul baghetelor se face prin lipire în cazul celor din MDF sau prin prindere cu șuruburi autofiletante în cazul celor din  PVC.
Așadar, secretul stă în setul de scule și unelte cu care începeți lucrul. Pe www.mistertools.ro veți găsi tot ce aveți nevoie pentru a duce la bun sfârșit proiectul.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!