Această întrebare o au în minte foarte mulți. Poate că și tu te întrebi. In acest articol iti prezentăm reguli esentiale de taiere corecta a pomilor fructiferi.
Tăierea pomilor fructiferi se face în general în perioada de repaus vegetativ, toamna târziu sau primăvara devreme. Pomii pot fi tunși și în timpul iernilor călduroase când temperaturile nu scad sub -5°C.Totuși nu există un răspuns corect direct, de genul „în toamnă” sau ”primăvara”. De aceea vom veni cu un răspuns mai complex care acoperă o arie largă de situații. Decizia de tăiere se ia întotdeauna după ce se face o analiză în care se ține cont de câteva elemente principale.
Tăierile la pomii fructiferi se încep odată cu plantarea pomului. Chiar în momentul plantării, se fasonează ( taie ) rădăcinile, se taie pomul la aproximativ o jumate de metru. Apoi, tăierile nu se termină niciodată.
Un moment în care nu se recomandă tăierea este cel în care deja pomul a înflorit și se desfășoară procesul de polenizare.
Deși nu există o dată după care să începi tăierea la pomi, este important să ți cont de sfaturile de mai jos în ce privește tăierile de toamnă sau primăvară. În magazinul cu scule si unelte MisterTools.ro găsești o mulțime de foarfeci de tăiere a pomilor fructiferi. De aceea îți oferim și câteva idei despre cum ai putea să-ți toaletezi în mod corect pomii.
Tăierea sau curățarea pomilor se aseamănă cu o operație la om. Este o procedură traumatizantăp care provoacă răni. La om, această procedură se face când este adormit. Același principiu se aplică și la pomi: tăierile se fac la repausul vegetativ, din noiembrie până în martie, în funcție de condițiile acelui an.
Înțelege procesul fiziologic al pomului
Pomul fructifer trece în toată perioada vieții lui prin trei etape.Etapa 1: perioada de tinerețe, când crește și se formează rădăcina, coroana, scheletul și organele florale. În această perioadă nu se intervine toamna la tăiere. Mai jos explicăm de ce.
Etapa 2: perioada de productivitate maximă pentru mai mulți ani la rând
Etapa 3: perioada de îmbătrânire, când pomul intră în declin și produce mai puțin.
Aceste etape sunt factorul care ne dictează care este cel mai bun moment de tăiere a pomilor fructiferi, care poatre fi ori toamna , ori primăvara.
Ciclul complet al unui pom de un an de zile trece prin mai multe perioade. Prima dată este etapa de vegetație ( înflorire ). Apoi urmează perioada de creștere vegetativă, urmată de perioada de rodire, perioada de diferențiere a mugurilor și apoi cea mai lungă perioadă, cea de repaus care poate dura până la 5 luni în care nu are vegetație, frunze, creșteri...
Și în funcție de aceste elemente, de vârsta pomului și de starea lui se va decide dacă se face o tăiere toamna sau primăvara.
Revenim la etapele vieții pomului.
1. Perioada de tinerețe
Aceasta poate să difere de la un pom la altul în funcție de soi și de port-altoi, durând mai mult sau mai puțin. Asta înseamnă că pomul intră pe rod mai târziu sau mai devreme. În această perioadă, pomul fructifer vegetează puternic, organele florale sunt foarte puține, ramurile cu mugurii de sunt reduse. Pentru aceasta se pot folosi FOARFECI DE GRADINARIT clasice care să fie foarte bine ascuțite cu lame din oțel de înaltă calitate care să taie precis orice ramură mică. Rolul principal al pomului este acum acela de a-și dezvolta organele vitale: rădăcinile, scheletul și semi-scheletul. După ce pomul fructifer ajunge la caracteristicile soiului, începe să emită organe florale și să dea la creștere mai multe ramuri cu muguri de rod și să intre la diferențiere puternică. Așa trece la perioada a doua a vieții lui.
În această perioadă nu se fac tăieri toamna. Motivul este că am interveni în procesul de vegetație deoarece acest proces va continua și în primăvară. Pomul fructifer nu a ajuns încă la maturizare. Este încă un pom tânăr, în plină dezvoltare. Încă nu a ajuns la forma lui normală de dezvoltare. Și atunci îi prelungim cu un an perioada de tinerețe, adică va intra mai târziu pe rod. Vom face tăierea în primăvară, după ce și-a dezvoltat toată coroana, atât cât s-a putut dezvolta în anul respectiv. Dar aceste tăieri de primăvară la pimi fructiferi tineri de fac doar în cazuri foarte, foarte necesare. Ne vom concentra pe lăstarii din interior spre exterior care devin foarte viguroși care concurează cu ramurile importante de schelet. Vom face intervenții doar pentru corecții de coroană.2. Perioada de rodire maximă
În această perioadă a pomului fructifer, trebuie să fim atenți și la aspectul general al pomului. Există un echilibru între organele de rod și cele vegetative ( lăstarii anuali)? Cât au crescut lăstarii anuali? Ce lungime și vioare au?
Pentru acest tăieri pot fi folosite foarfecile telescopice cu nicovală:
Dacă avem un echilibru între acestea și ramurile sunt crescute bine, atunci lăsăm tăierea pentru primăvară. Așa vom avea o diferențiere corectă și vom face tăieri necesare, fără să facem greșeli. Vom vedea clar dacă avem lăstari vegetativi pe interiorul coroanei sau prea lungi.
Dar dacă în această perioadă a vieții lui, datorită soiului sau al port-altoiului are o încărcătură de rod foarte puternică, iar lăstarii vegetativi au o creștere mai limitată ca și număr sau lungime, înseamnă că ramurile de rod și mugurii de diferențiere au luat-o înainte, mai mult decât masa vegetativă. Asta duce la tăierea pomilor fructiferi toamna.
Vom elimina ramurile de rod subțiri care nu vor produce fructe de calitate.
3. Perioada de bătrânețe
Cum recunoști această perioadă? Simplu. Creșterile vegetative sunt mici și odată cu trecerea anilor devin foarte mici. Rodul devine foarte numers și putenic. Scopul pomului devine acum cel de perpetuare a speciei. Pe lângă asta apar uscături pe extremități, pe coaja pomului și pe anumiți lăstari. Fructele sunt multe dar mici, fără calitate. În situația asta tăierea pomilor se face toamna, la masa de rod. Nu-l lăsăm până primăvara pentru a se forța să producă multe flori pentru multe fructe. Vom face tăieri complete sau de scurtare a ramurilor de rod. Eliminăm ramurile de rod multianuale pentru a se înnoii. Neapărat se vor face reducții. Adică vom tăia din înălțimea ramurilor de schelet, reducându-le până la unele ramuri de semi-schelet bine dezvoltate. Astfel se face o regenereare care stimulează dezvoltarea altor ramuri vegetative noi ce produc și creșterea unor rădăcini noi ce vor hrăni pomul fructifer. Astfel, ajutăm pomul să aibă o îmbătrânire mai lentă și îi prelungim viața. Așa se previne și uscarea bruscă a pomului, care nu mai poate fi salvat dacă intră într-o astfel de fază.Pentru acest tăieri ați putea avea nevoie de foarfeci precum cele de mai jos:



Deci, înainte de a lua o decizie cu privire la tăierea corectă a pomilor fructiferi, trebuie să faceți această analiză: evaluează etapa vieții pomului fructifer și starea acestuia. O intervenție fără o analiză fără aceste date, poate provoca daune la pom în anul respectiv sau chiar pentru mai mulți ani.
De exemplu dacă avem un pom tânăr și intervenim în toamnă, atunci va genera foarte multe ramuri vegetative anuale și foarte putine ramuri de rod. Nu uitați că grija unui pom tânăr este să-și crească coroana pentru a ajunge la maturitate. Dacă un pom are foarte multă masă de rod și nu intervenim toamna, pomul va munci pe toată perioada de repaus vegetativ pentru mugurii de rod pentru care pomul lucrează de toamnă până iarna permanent. Mugurii de rod nu ies brusc primăvara, ci se dezvoltă pe tot parcursul acestor luni de repaos vegetativ. Pomul fructifer va munci să ducă la maturitate toți mugurii care îi are pentru a-i face să înflorească și a da rod. Acest efort puternic duce la secătuirea sevei. Atunci venim și noi și îl rănim.
Așadar, înainte de a lua decizia de tăiere a pomilor din grădina ta sau a altora, analizează cu atenție detaliile de mai sus și asigură-te că ai la dispoziție uneltele de grădinărit potrivite. Le poți găsi pe toate pe site-ul de scule si unelte MisterTools.ro